Traveling

Bred ut vingarna!

Bred ut vingarna!

“Att resa är att leva”, skrev Hans Christian Andersen. Många av oss älskar att resa men det kan vara utmanande för vem som helst – och ibland ännu mer utmanande för personer med hemofili. Om du med hemofili har rest tidigare så har du förmodligen upplevt olika typer av begränsningar, både ekonomiska och medicinska. Bara för att nämna något så kan reseförsäkringar vara dyrt för personer med kroniska sjukdomar. Och vid utlandsresor kanske du oroar dig för tillgången till bra behandling eller att sjukvårdspersonalen inte talar ditt språk.

Med det sagt så är resor ett av livets stora nöjen. När du lever med hemofili krävs det bara lite extra planering.

TRE GRUNDLÄGGANDE TIPS

Som så mycket annat i livet så är planering viktigt när man reser. Här kommer tre grundläggande tips som gör ditt äventyr smidigare, så att du kan fortsätta med andra viktigare saker…som att titta på väderleksrapporten för resmålet.

RÅDGÖR

 

Rådgör med ditt behandlingsteam innan du bokar en resa. De kan hjälpa dig med förberedelserna – vilket inkluderar specifika intyg och mediciner. Det är också en god idé att låta din läkare skriva ett brev med information om din hemofili och behandling. Det kan vara värdefullt att få brevet översatt till det språk som talas i det land dit du ska.

PLANERA

 

När du bokar ditt boende är det viktigt att det finns tillgång till ett kylskåp där du kan förvara dina mediciner (i de fall dina mediciner kräver det). Det är extra viktigt om du besöker varmare platser!

Dubbelkolla att din reseförsäkring är på plats. Ingen borde åka på resor utan den – och det är speciellt sant för personer med hemofili. Innan du reser är det viktigt att kontakta det behandlingscenter på orten som tar hand om personer med hemofili, så de vet att du är på väg. Du kan hitta information via den här länken.

PACKA

 

Tillgången till olika mediciner kan variera mycket från land till land. Din medicin kanske inte finns på ditt resmål. Därför är det viktigt att du själv tar med din egen medicin. Om du flyger, förvara medicinerna i handbagaget så att du har tillgång till dem under hela resan.

Ha med dig läkarens brev till flygplatsens säkerhetspersonal som förklarar varför du har med dig dina mediciner, vätska, nålar, sprutor m.m. Förslagsvis också översatt till det inhemska språket, för att förklara vad det innebär om du inte har din behandling nära tillhands.

Ta med dig en kopia av alla nödvändiga intyg, reseförsäkringar och läkarens brev. Fotografera även samtliga dokument med kameran i din mobiltelefon som en extra säkerhetsåtgärd.

njut

 

 

NP-24430