Working

Förverkliga dina drömmar

Förverkliga dina drömmar

“Vad vill du bli när du blir stor?” är en fråga vi alla fått när vi var barn. Även fast det kanske inte är helt realistiskt för någon med hemofili att bli astronaout, så finns det många andra yrkesval idag som inte var möjliga förut.


Modern medicin har förbättrat hemofilibehandlingen och bidragit till fler yrkesmöjligheter för personer med hemofili. Förr i tiden innebar hemofili regelbundna, oförutsägbara blödningar och långa perioder av sjukhusvistelse vilket påverkade yrkeskarriären negativt. Det fick många att dölja sitt tillstånd för arbetsgivaren. Men idag så ser det helt annorlunda ut – hela världen ligger framför dina fötter!

ATT BERÄTTA ELLER INTE?

Ska du precis börja på ett nytt jobb? Kanske tänker du på om du ska berätta om din hemofili för din arbetsgivare. Den goda nyheten är: det är helt och hållet upp till dig.


Om du har den milda formen av hemofili och vet med dig att den inte kommer att påverka ditt arbete, så kan du välja att hålla det för dig själv till en början. När du väl kommit på plats kanske du känner dig mer bekväm att berätta om din hemofili och utbilda dina kollegor.


Om du tror att din hemofili påtagligt kommer att påverka ditt arbete, kanske det är värt att tänka på om det är helt rätt arbete för dig? Diskutera gärna detta med ditt behandlingsteam så de kan rådgöra tillsammans med dig och stötta dig i ditt beslut.

working

 

 

VILKA ÄR MINA RÄTTIGHETER?

För det första: det är olagligt för arbetsgivare att diskriminera någon på grund av hemofili.

Ibland ställer rekryteringsföretag frågor om hälsa och funktionsnedsättningar, men bara för att avgöra om det är möjligt för dig att fullfölja aktiviteter som är nödvändiga för det jobb du söker.

I vissa länder är inte arbetsgivare tillåtna att fråga om du har funktionsnedsättningar och du är heller inte skyldig att berätta något för dem om din hemofili (om det inte direkt påverkar ditt jobb).

Rättigheter och regler varierar från land till land, så se till att lära dig vad som gäller på den plats där du söker jobb.

VILKA ÄR MINA MÖJLIGHETER?

Förebyggande behandlingsalternativ så som profylaxbehandling har banat vägen för nya karriärsmöjligheter för personer med hemofili – att arbeta inom områden som tidigare inte var möjliga.

Trots de medicinska framstegen är det viktigt att komma ihåg att hemofili fortfarande medför risker. Men om de potentiella riskerna är väl hanterade och planerade för så borde majoriteten av yrken vara möjliga för dig att arbeta med. Med ett öppet sinne och goda råd från din omgivning, är det mer än möjligt att du får just ditt drömjobb.

work

 

 

NP-24430