make the most of your doctor's visit

Få ut mer av ditt besök
å hemofilicentret

Få ut mer av ditt besök
å hemofilicentret

Ditt vårdteam finns där för att hjälpa och stödja dig. I regel betyder det att de ger råd om vilka behandlingsmetoder som passar dig bäst, hjälper till med behandlingen, följer upp den samt förser dig med den information som behövs. Men hjälpen behöver inte enbart handla om de rent fysiska utmaningarna.

Teamet kan också hjälpa dig med att leva ditt liv som du vill, till exempel genom att ge stöd när du beslutar dig för att ta drömjobbet, testa en ny idrottsgren eller dra iväg på den där backpackerresan. Därför är det viktigt att du är öppen mot ditt vårdteam om din behandling och det du helst vill göra här i livet.

tile

Icke-medicinska ämnen du kan tala med vårdteamet om

 

För att du ska kunna leva ditt liv fullt ut är det viktigt att du tillsammans med ditt vårdteam tar reda på vilka möjligheter du har och vad förändringarna kan innebära. Här är ett par idéer till hur ni kan komma igång:

Ett mål du gärna vill uppnå: Vad drömmer du om? Finns det något du kämpar för att uppnå? Är du redo att ta de första stegen? Det kan handla om allt från att söka ett jobb till att bestiga Mount Everest. Tala med ditt vårdteam om vad du helst vill uppnå i livet - de kan hjälpa dig med de praktiska utmaningarna, så att du kan ägna din energi åt att nå dina mål.

Något som bekymrar dig: Kanske vågar du inte ens drömma, eftersom du känner att för mycket står i vägen. Oavsett vad det är, prata med ditt vårdteam – de kommer att göra sitt bästa för att hjälpa dig att ta bort de hinder du ser så att du kan bli fri att drömma så stort du önskar.

Din femårsplan: Fundera på hur du ser på dig själv om fem år (eller om två eller tio), både när det gäller arbete, utbildning, resor, sport och annat som är viktigt för dig. Tala med ditt vårdteam om det – tillsammans kan ni göra upp en plan för hur du uppnår dina mål. 

Dina möjligheter: Kanske vill du varken bestiga berg eller backpacka runt i Asien. Men oavsett vilka mål du har är det bra att tänka igenom vilka behandlingsmöjligheter du har. Om du upplever att ditt liv är begränsat av din hemofili och den behandling du får kan det vara en god idé att prata med ditt vårdteam om det finns andra behandlingsmöjligheter som passar dig bättre.

Vill du veta mer om hemofili?

Vet du vad en Liberator är?
Lär känna en av dem här!

NP-11312