image

Jose Antonios utmaning är att bestiga ett berg.

- följ med!

Jose Antonios utmaning är att bestiga ett berg.

- följ med!
image 

Möt Jose Antonio
Ålder: 43
Land: Spanien
Hemofili A
Utmaning: Bestiga högsta berget på Iberiska halvön 

Möt Núria
Ålder: 42
Land: Spanien
Roll under utmaning: Tränare och distanslöpare 

image

Mitt namn är José Antonio. Jag föddes i staden Alicante (Spanien).

Vid sju månaders ålder fick min familj flytta till Madrid på grund av min hemofili. På så vis kunde jag vara närmare sjukhuset där jag fick min behandling och får än idag.

Jag var ett lyckligt barn, lekte och sprang som alla andra. Kanske på egen risk, men det jag lärde mig under min barndom har verkligen hjälpt mig att lyckas i livet.

Mitt livsmotto som alltid har hjälpt mig att uppnå det omöjliga är "min rädsla är min bundsförvant, mitt mod är min styrka".

Nuförtiden lever jag ett komplicerat liv, men på grund av min attityd och uthållighet har jag uppnått min dröm: att skriva en bok om mitt liv.

Min stora utmaning är att nå toppen av det högsta berget på Iberiska halvön (3478 meter) och medan jag tittar upp mot himlen så ska jag visa min bok för pappa, eftersom han skyddar mig där uppe.

Blogg 1: En omöjlig dröm

Tar tillbaka mina glömda drömmar

Det var så min andra chans i livet började: att jag trots en fotledsskada orsakad av artros kunde återvända till idrotten igen. Fyrtioåtta timmar efter operationen, när jag kommit över mina rädslor, kunde jag gå utan kryckor och var så tacksam för läkarnas fantastiska arbete. Tillsammans med min vän hemofili, som ibland gör mitt liv riskfyllt genom blödningar och fall, hade jag uppnått en annan utmaning i livet.

Arbetar för att övervinna mitt livs utmaningar

Jag anser mig vara som alla andra men samtidigt är jag annorlunda. Från en mycket ung ålder fick jag lära mig att mitt liv inte skulle bli lätt och att jag skulle behöva gå igenom saker på mitt eget sätt.

Även med en skadad fotled så nådde jag höjder över 2000 meter. Dock gjorde smärtan mig inte lika motiverad att bestiga berget, men tack vare operationen så gav läkarna mig en andra chans att må bättre och jag kunde fortsätta med mitt fysiskt aktiva liv.

Jag använder mig alltid av mina livserfarenheter för att åstadkomma fantastiska saker. Grundläggande träning från början, för att slutligen kunna träna på en väldigt hög nivå.

Min träning – framsteg (se tabell)

ÅR/RUTT
AKTIVITET

HÖJD ÖVER

HAVET (m.ö.h)

KM

BEDÖMNING

FÖRBEREDELSE

 

2015

Globe

Vandring

 

 

 

2,265 m.ö.h, 7.5km

Enkel rutt, stabil terräng på 6 timmar med många stopp

Inaktiviteten tog hårt på mig, min grundläggande träning var inte tillräcklig. Vi började med regelbunden träning under två veckors tid genom promenader på 7 km och stretchövningar.

Jag har börjat med tyngdlyftning 15 minuter varannan dag för att stärka överkroppen. Hälsosam kost som inkluderar alla typer av livsmedel.

2015

Las Machotas (Madrid)

Vandring

 

 

1,466 m.ö.h, 10km

Enkel rutt, stabil terräng på 7 timmar med många stopp

Träningen började ge resultat, så jag fortsatte med två dagars promenader och två pass på 15 minuter med tyngdlyftning.  Under fem minuter var tredje dag stod jag på en vibrationsplatta.

2015

Peñalara (Madrid)

Vandring

 

2,428 m.ö.h, 12km

Medelsvår rutt över lös och stenig terräng. 8.5 timmar, med stopp ibland

Jag nuddade himlen ovanför Madrid för andra gången i mitt liv och jag har återigen börjat drömma om att bestiga alla de högsta bergen i Madrid.

Utökat min träning genom att delta i cykelpass 10 minuter varje dag. Jag har också börjat dra ner på fettet i mina måltider.

 

Ett år där jag återupptäckt träningen på ett fantastiskt sätt. Jag började med grundläggande träning och ökade den steg för steg, vilket fick mig att lyckas bestiga det högsta berget i Madrid. Mitt självförtroende stärktes.

Ge aldrig upp – fysisk och mental förberedelse

År 2016 började jag jobba med kopplingen mellan kropp och sinne. Jag förlitade mig på min fars råd om att aldrig ge upp. För att uppnå min högsta dröm så måste jag ta hand om mig själv och vila efter ett tufft träningspass. Efter fysiska aktivitet tänker jag på läkarnas råd som jag fått sedan barndomen: få kroppen att slappna av genom att använda kallt vatten och is, ta tillräckliga pauser och jobba lätt med mina leder efter de slappnat av så att de håller sig rörliga. Den här metoden hjälper mig och ger mindre värk i musklerna. Mitt val av en hög-risksport håller mig alert. Jag vet hur jag tar hand om mig själv genom att använda värme- och fotledsstöd när det är nödvändigt samt anpassade kläder och skor som skyddar min fotled. Självklart har jag även med mig en dos av min faktorbehandling om något allvarligt skulle hända.

Blogg 2:

Fortsätter med drömmen: att tro ger styrka

Låt oss fortsätta med min andra tabell över framgångar, alltmer intensiva träningspass och personliga meditation för att uppnå min dröm. Att tro ger styrka! Det är den inställningen jag har för att uppnå mina mål.

Det är nödvändigt att ha en vinnande och uthållig mentalitet och jobba med den dag för dag. För att stärka mitt självförtroende innan mina schemalagda bergsbestigningar, så studerar jag rutterna noggrant och analyserar de faror som finns.

Växla med andra sporter

För att göra framsteg och prestera bättre så har jag börjat arbeta med mina personliga förberedelser. Dessa inkluderar nya sporter för att mina träningspass inte ska bli för tunga. Jag alternerar terrängcykling och paddling för att försäkra mig om att jag har ett varierat utbud av sporter. Fast jag har saknat något grundläggande: en bra kosthållning.

ÅR/RUTT

AKTIVITET

KM

HÖJD ÖVER

HAVET

BEDÖMNING

FÖRBEREDELSE

2016

Faldas pico lobo

(Guadalajara)

Vandring

 

 

 

11km,

2120 m.ö.h

Medelsvår till komplicerad rutt genom stenig terräng som inte var särskilt stabil, kvävande värme i 7 timmar.

Detta var ett bra psykologiskt test och jag valde det för dess svårighetsgrad, därav skidliftarna. Träning två gånger i veckan med mera tyngdlyftning, cykling och en ökad intensitetsnivå på vibrationsplattan.

2016

Lagoons and Bird's Nest

(Madrid)

Vandring

 

 

5 km,

2334 m.ö.h

Svår rutt i en upptinad, hal och farlig terräng under 8 timmar.

Ta risker och vinn! 
Det är min inställning!   Genom långvarig och varierad träning så har jag lyckats att slutföra Bird’s Nest för tredje gången.

2016

Honey Beak

(Madrid)

Vandling/Klättring

 

 

5 km,

1564 m.ö.h

Enkel rutt, fokus på de sista 3,5 timmarna.

Du börjar vandra men det slutar med att du halvt klättrar.

Jag lyckades med att klättra på den här legendariska platsen, utan rep eller sele.

 

 

 

2016

2017 m.ö.h

Svåra, svåra Bird's Nest med snö och is vid 2334 meter ovanför havet.

16 km och 8 timmar med regelbundna stopp på grund av den farliga terrängen.

Att inte känna till den sidan av berget och ha en begränsad utrustning innebar att vi behövde vända tillbaka 100 meter från toppen.

Blogg 3:

Du måste satsa om du vill vinna

Så nådde vi till den sista delen av mina förberedelser för att försöka uppnå min dröm. Dock fanns det fortfarande saker jag inte behärskade på en mer mental nivå och mentala förberedelser är viktiga för att överkomma mina dagliga utmaningar. Min tränare Nuria Picas anlände, med ett otroligt CV och stor erfarenhet av bergsklättring, för att hjälpa mig att få till det som saknades. Jag berättade för henne om min träning och mina prestationer och hennes mentala råd hjälpte mig verkligen att lägga ihop de sista pusselbitarna och ta de risker som behövs för att vinna!

image

Vid mer än ett tillfälle har jag klarat av att bestiga flera 2000 m höga berg i Madrid. Men för att förverkliga mitt livs dröm, att nudda himlen vid Iberiska halvön, så behöver jag anstränga mig ännu mer mentalt. Den här gången med stöd och råd från min tränare.

Blogg 4:

Min Utmaning

År 2019 klarade jag av att nå många farliga och svåra höjder på mer än 2000 meter. Jag klarade av att nå 8 toppar av legendariska berg, inklusive "Reventón" och "Siete Picos"; den sistnämnda på en enda dag. Många steniga berg gjorde mig nervös (en ogynnsam terräng för min fotled), men gradvis klarade jag av att överkomma de mentala utmaningarna genom att visualisera vad jag skulle hitta på toppen. Målet som jag ännu inte hade uppnått.

Min prestation var bra men jag behövde ännu mer för att uppnå mina mål och jag visste att jag bara behövde försöka ännu mer. Under 2019 utökade jag min träning till max, oavsett hur mycket tid jag hade så såg jag till att slutföra 8 timmars träning varje dag. 10 km snabb promenad om dagen varvat med löpning, tyngdlyftning 3 dagar i veckan, bålträning, armhävningar och stretchövningar samt terrängcykling på helgerna.

Min fysiska uthållighet och vinnande mentalitet var min bas, men tillräcklig teknisk information var också nödvändig. Så tack så mycket till min tränare, Nuria Picas, för rekommendationerna och råden. De hjälpte mig med de många utmaningarna som jag skulle komma att möta på vägen, så som att hantera höjdsjuka och en svår terräng. Vilka båda var grundläggande för min utmaning.

Nuria förstod mina utmaningar och tog tillräckligt många risker för att vinna detta äventyr.

image

Blogg 5:

Jag har klarat av att prestera på 93% av min totala kapacitet. Endast 7% av mina ansträngningar har utgjorts av tur och den rädsla som ibland har stoppat mig. Jag har trott på mig själv, att jag skulle erövra det högsta berget på Iberiska halvön i juli 2019.

image
image

 

 

Det är möjligt att leva ett liv bortom hemofilin.

Klicka här för att läsa mer om hur det är att leva med hemofili under livets olika skeden.

 

NP-24430